Personal angajat:
0
Vaccinați:
0
Nevaccinați:
0
Ponderea personalului vaccinat:
0

Informații actualizate la data: 26.11.2021

Ce este COVID-19?

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat numele oficial pentru boala virală care cauzează epidemia de coronavirus nou din 2019, identificat prima dată în Wuhan – China. Noul nume al bolii este „Coronavirus Disease 2019”, care se traduce „Boală coronavirus 2019” (abreviere: COVID-19). În particula COVID ‘CO’ desemnează corona, ‘VI’ desemnează virus, iar ‘D’ – disease (boală). Anterior, boala era numită „noul coronavirus – 2019” sau „2019-nCoV”.

Există mai multe tipuri de coronavirusuri umane, inclusiv unele care cauzează în mod curent infecții ușoare ale tractului respirator superior. COVID-19 e o boală nouă, cauzată de un coronavirus nou, care nu a fost descoperit anterior la oameni. Numele a fost selectat folosind Ghidul OMS (Organizația Mondială a Sănătății) de bune practici pentru numirea noilor boli infecțioase umane.

Institutul Național de Sănătate Publică susține și recomandă vaccinarea. Încurajăm populația să se imunizeze prin vaccinare, să fie parte din eforturile, depuse la nivel mondial, de a limita răspândirea cu Covid-19.

”Bolile infecțioase precum hepatita , poliomielita, difteria, tetanusul, au reprezentat, în trecut, o importantă cauză de deces. Dezvolatrea vaccinurilor a dus, prin imunizarea pasivă, la stoparea răspândirii infecțiilor, la salvarea de vieți și uneori chiar la eradicarea bolilor.

Astăzi, omenirea trece prin aceleași perioade pe care poate le credeam de mult apuse. Infecția cu Covid-19 a dus până în prezent, la nivel global, peste 81.000.000 de cazuri confirmate, dintre care cel puțin 1.700.000 de decese.

Avem însă avantajul de a beneficia de efectele unui vaccin în mai puțin de un an de la apariția infecției, campania de vaccinare anti Covid-19 începând în România, precum și în celelalte state membre UE, pe data de 27 decembrie 2020. Vaccinul este sigur, administarea este similară celei pentru vaccinul antigripal, fiind necesare două doze, pentru obținerea protecției.

Imunizarea prin vaccinare este cea mai sigură cale de apărare de care dispunem pentru a limita răspândirea imbolnăvirii și un important pas spre reluarea activităților. În România vaccinarea este gratuită și voluntară.”   INSP